Braun: Dohoda o fondech EU bude na podzim

19.07.2014
Euroskop

Studii, která se zabývá ekonomickými dopady členství ČR v EU, představil v se nátním Výboru pro záležitosti Evropské unie hlavní ekonomický analytik evropské sekce Úřadu vlády Aleš Chmelař.

Chmelař zmínil jak kvantifikovatelné dopady členství (hospodářský růst), tak hůře měřitelné ukazatele, jako například postavení českých výrobců a spotřebitelů v rámci Unie.

Senátoři v diskusi probírali potenciál členství, kterého podle studie ČR nevyužila v takové míře, jako jiné členské státy. První místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková uvedla, že hlavním nedostatkem členství je malé procento tzv. měkkých projektů financovaných z rozpočtu EU.

První náměstek Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Daniel Braun řekl, že v následujícím období podíl měkkých projektů o něco vzroste. Podle Brauna bude zaveden i systém sledování podpořených osob, který umožní lehčí evaluaci přínosů realizovaných projektů.

Braun se věnoval také svému hlavnímu úkolu, kterým je vyjednávání o Dohodě o partnerství pro programové období 2014-2020. „Česká republika učinila velký pokrok a jednání se blíží ke konci,“ uvedl. Podle náměstka se dá čekat, že bude Dohoda schválena do podzim, vypsání výzev ale Braun spíše neočekává.

Důvodem je čerpání starých programů i potřeba jasně definovat kritéria pro čerpání nových programů. Již v říjnu však začnou informační akce v regionech, které mají seznámit s novým nastavením fondů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek