Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí zahajuje činnost

12.08.2014
čtk

Dnes se na Úřadu vlády poprvé sejde pracovní skupina pro hodnocení dopadů protiruských sankcí. Podle nedávného vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) sankce povedou k poklesu tržeb českých firem o asi 2,2 miliardy Kč. Na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se dopoledne zase uskuteční schůzka s více než 100 vývozci, které se zúčastní zástupci Licenční správy MPO a Finančního analytického útvaru ministerstva financí.

Pracovní skupinou, kterou vede státní tajemník pro evropské záležitosti na úřadu vlády Tomáš Prouza, zřídila vláda minulý týden. Jsou v ní náměstci ministra financí, zahraničí, průmyslu a obchodu a zemědělství. Jednání se zúčastní také zástupci sociálních a hospodářských partnerů.

Exportéři by se dnes také měli dozvědět, zda se jich týkají protiruské sankce uvalené Evropskou unií. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pro ně pořádá první konferenci, další mají následovat. Resort je nyní zavalen dotazy vývozců ohledně sankcí.

Omezení ze strany EU cílí na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Vývozci zboží a technologií dvojího užití budou muset žádat o vývozní povolení Licenční správu MPO. Exportéři citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory musí zase podat žádost Finančnímu analytickému útvaru ministerstva financí.

Ministerstva průmyslu a obchodu a financí již kvůli unijním protiruským sankcím zveřejnila návod pro exportéry do Ruska. Vývozci se také mohou informovat na zelené lince MPO 800 133 331.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek