Zaorálek míří do Bruselu. Téma Irák a Ukrajina

15.08.2014
čtk

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie budou v Bruselu jednat o situaci na Ukrajině a na Blízkém východě, zejména v Iráku. Česko bude zastupovat šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

Situace v Iráku je kritická, neboť islámští radikálové z hnutí Islámský stát v posledních týdnech zaznamenali značné územní zisky. Nyní útočí i na irácký Kurdistán na severu země a za jeden ze svých cílů vyhlásili dobytí Bagdádu. Česká republika v posledních dnech zvažuje, že do Iráku dodá zbraně. Doručit by je mohla právě Kurdům, kteří po boku vládních jednotek proti Islámskému státu bojují.

Podle mluvčího diplomacie Davida Frouse rozsah ani podoba dodávky zatím nebyly určeny. Momentálně se podle něj rozhoduje o tom, zda půjde o přímou pomoc, nebo o obchodní kontrakt. Česko bude postupovat koordinovaně s partnery v Evropské unii a NATO.

Bojuje se také na východě Ukrajiny, odkud vládní vojáci vytlačují proruské separatisty. Konflikt si od dubna podle OSN vyžádal již více než 2086 mrtvých a na 5000 zraněných. Kvůli tamní situaci uvalil Západ na Moskvu sankce, neboť prý Rusko nepřispívá k vyřešení ukrajinské krize. Rusko na sankce odpovědělo vlastními opatřeními, EU tak nesmí na území Ruské federace vyvážet zemědělské produkty a potraviny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek