Zeman bude v Číně jednat hlavně o ekonomice

19.08.2014
čtk

Prezident Miloš Zeman bude při letošní návštěvě Číny jednat především o ekonomických tématech. Kromě Pekingu by měl navštívit i čínské provincie, ve kterých má Česko důležité ekonomické zájmy. ČTK to v pondělí řekl ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Zeman letos ještě navštíví Slovensko, Wales, Francii, Kazachstán a Tádžikistán.

Zástupci Hradu také plánují odloženou návštěvu uzbeckého prezidenta Islama Karimova a do Prahy by měl ještě letos přiletět marocký král Muhammed VI. nebo prezidenti visegrádské čtyřky společně s hlavami států Rakouska a Slovinska. Rozjednané jsou i další návštěvy.

Během návštěvy Číny by měl Zeman podle Kmoníčka podpořit konkrétní ekonomické projekty. Přesný termín asi pětidenní Zemanovy cesty Čínou by měl být podle Kmoníčka znám po česko-čínském investičním fóru, které se uskuteční 28. a 29. srpna. Český prezident se na něm setká s prvním čínským viceprezidentem Li Jüan-čchaem.

Ekonomická témata jsou i důvodem plánované návštěvy Kazachstánu a Tádžikistánu, které by se měly uskutečnit na začátku listopadu. Země Střední Asie Zeman považuje za alternativní trh, na kterém by se české firmy mohly uchytit v souvislosti s vyhlášenými sankcemi spojenými s ukrajinsko-ruským konfliktem. Jednat chce proto také v příštím roce s představiteli Ázerbajdžánu a Uzbekistánu.

Kvůli návštěvě uzbeckého prezidenta Karimova byl Zeman v minulosti kritizován. Země Střední Asie bývají, stejně jako Čína, obviňovány z porušování lidských práv. Zeman ale zdůrazňuje, že by se Česko v zahraniční politice mělo řídit především ekonomickými hledisky. „Ona neuskutečněná návštěva prezidenta Karimova v tomto roce znamenala nepodepsání již připravených kontraktů v rámcovém odhadu 15 miliard korun českých,“ zdůraznil Kmoníček. Dodal, že pokud by se tyto vztahy již „rozeběhly“, současné sankce by „nás tolik nebolely“.

Kromě zmiňovaných cest se Zeman v září chystá na summit NATO ve Walesu, na návštěvu Paříže a na konci srpna se zúčastní oslav Slovenského národního povstání v Banské Bystrici. Na ně byl pozván i ruský prezident Vladimir Putin. Setkání Zemana s Putinem podle Kmoníčka v plánu není. Ostatně ani nepředpokládá, že by ruský prezident na Slovensko dorazil. „Ruská strana asi nějakým způsobem zastoupena bude. Můj odhad je, že by to mohl být premiér Medveděv,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek