ČR chce po EK zvýšit pomoc farmářům

12.09.2014
čtk

Česká republika v reakci na středeční zastavení příjmu žádostí o kompenzace pěstitelům, poškozeným ruským embargem na dovoz zemědělských a potravinářských produktů, bude požadovat Brusel o navýšení celkové částky na pomoc zemědělcům. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství (MZe). Evropská komise na pomoc původně vyčlenila 125 milionů eur.

„Budu jednat s resortními kolegy z Evropské unie o navýšení této sumy a očekávám, že Evropská komise na vzniklou situaci rychle zareaguje,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Balík peněz podle něj není dostatečný, o navýšení chce ministr usilovat při nejbližším jednání koncem září v Miláně. Ministr v pátek po jednání s unijními resortními kolegy v Bruselu ČTK řekl, že se ministři shodli na potřebě navýšení částky.

Celkový balík na podpůrná opatření pro zemědělce a potravináře Brusel postupně mírně navýšil. Podle eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose se minulou středu částka pohybovala kolem 180 milionů eur. Na tom, jak moc by měla částka stoupnout, se podle Jurečkova pátečního vyjádření ministři zatím nedohodli. Při neoficiální části jednání se podle něj mluvilo o tom, že by celková částka mohla vzrůst přibližně pětkrát až na zhruba miliardu eur.

Podle nejmenovaného bruselského zdroje jsou důvodem k přerušení podpory „vážné pochybnosti“ o pravdivosti dat, které předložilo Polsko. Objem požadavků tamních pěstitelů by údajně vyčerpal 87 procent prostředků vyčleněných na pomoc tomuto sektoru v unii. Evropská komise potvrdila, že v příštích dnech představí nový mechanismus podpory, která má být adresnější. Z Česka se dosud o podporu podle České televize přihlásilo 11 pěstitelů, kteří nárokovali 10,5 milionu korun.

Ještě před přerušením podpory Evropská komise podle zdroje agentury AFP „opakovaně žádala polské úřady, aby ověřily“ spolehlivost údajů, které předložili tamní pěstitelé. Komise pouze uvedla, že jedna země si za tři týdny nárokovala kompenzace odpovídající dvojnásobku až pětinásobku ročního unijního vývozu okurek, zelí a květáku do Ruska.

EK mimořádně uvolnila peníze na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Brusel tak chtěl podpořit pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajících rychlé zkáze. Komise vyčlenila dodatečných 30 milionů eur na podporu evropských zemědělských produktů s cílem jim otevřít nové trhy.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na protiruské sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek