Zaorálek letí na Ukrajinu

17.09.2014
čtk

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek letí na Ukrajinu, aby navštívil českou krajanskou komunitu na západě země a seznámil se s její situací.

V březnu požádalo český stát o pomoc s návratem do původní vlasti 40 rodin volyňských Čechů, kteří se obávají ukrajinsko-ruského konfliktu. Vláda tehdy k repatriaci neviděla bezprostřední důvod, minulý týden ale snahu volyňských Čechů podpořil prezident Miloš Zeman.

Na Ukrajině podle informací ministerstva zahraničí a České národní rady Ukrajiny žije asi 5000 krajanů, jejichž předci přišli z českých zemí převážně v 19. století a usazovali se hlavně okolo Volyně. Do původní vlasti se část ukrajinských Čechů vrátila už dříve ve dvou vlnách. První přišla hned po druhé světové válce, druhá ji následovala v letech 1991 až 1993 v souvislosti s rozpadem komunistického bloku a také kvůli situaci po havárii jaderné elektrárny v Černobylu.

Debatu o návratu volyňských Čechů znepokojených současnou zhoršenou bezpečnostní situací na Ukrajině nově rozproudil minulý týden Zeman, když požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby vláda vyhověla prosbě o repatriaci 40 rodin z letošního jara. Tuto žádost do Prahy adresovala tehdejší předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti, kam dnes Zaorálek míří.

Ministr se v Žytomyru setká s krajany a odhalí pamětní desku připomínající 80 volyňských Čechů zavražděných v roce 1938. Česká diplomacie už dříve uvedla, že pomoc krajanům na Ukrajině chce směřovat především do míst, kde žijí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek