Sobotka vítá rozhodnutí Skotů zůstat ve svazku s Británií

19.09.2014
čtk

Premiér Bohuslav Sobotka uvítal, že Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Je to podle něj dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii.

Rozpad Británie by totiž podle premiéra zvedl vlnu nacionalismu, která by narušila stabilitu dalších zemí. Podle ministerstva zahraničí přispěje výsledek hlasování k zachování významného postavení Velké Británie na mezinárodní scéně. „Pokud by se Británie rozpadla, vedlo by to k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí,“ uvedl Sobotka.

Lepší budoucnost Evropy vidí premiér v integraci, ne v dalším štěpení. „Je dobře, že se teď nebudeme muset zabývat důsledky skotského separatismu, ale můžeme se místo toho v Evropě soustředit na posílení ekonomiky a také bezpečnostní stabilizací zemí v bezprostředním okolí EU. Po včerejšku je Evropa silnější i ve vztahu k Rusku a řešení ukrajinské krize,“ míní Sobotka. Podotkl, že výsledek mu udělal opravdu radost, rozhodnutí Skotů bere jako „jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil“.

„Jsme přesvědčeni, že jednota Spojeného království přispěje k zachování jeho významného postavení na evropské a mezinárodní scéně, o to více v současné době, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostně-politickým výzvám,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí. Referendum podle něj prokázalo vyspělost britské demokracie, neboť i přes výrazné názorové rozdíly obou táborů vedly kampaň důstojně a se vzájemným respektem.

Podle dosavadních oficiálních výsledků skotského referenda nemohou být zastánci jednotné Británie již předstiženi, protože překročili potřebnou většinu 1,852 milionu hlasů. Uvedla to televize BBC, podle níž tak unionisté získali po sečtení 30 z 32 volebních okrsků 55,42 procent hlasů a stoupenci nezávislosti 43,58 procenta.

Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. Britský premiér David Cameron už pogratuloval šéfovi skotských unionistů Alistairovi Darlingovi k úspěšné kampani. Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek