EP: zpráva o českém čerpání fondů EU

23.09.2014
čtk

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu se bude zabývat zprávou o výsledcích mise, kterou na jaře vyslal do ČR v souvislosti s problematickým českým čerpáním evropských peněz.

Zpráva jako hlavní české chyby uvádí zasahování do veřejných zakázek a nárokování nákladů, které není možné uznat.

Dokument ale také připomíná možný střet zájmů současného českého ministra financí Andreje Babiše. Už na konci března 2014 na jeho údajný vážný konflikt zájmů upozornila členka výboru Ingeborg Grässleová (EPP). Babiš tehdy reagoval prohlášením, že dodržuje zákon o střetu zájmů.

„České orgány nepředložily žádný důkaz, že ministr financí se zřekl svých podnikatelských aktivit v subjektech, které čerpaly evropské fondy,“ stojí v závěrech dnes projednávaného návrhu zprávy, který je přístupný na webu Evropského parlamentu.

Zpráva z mise konstatuje, že z české strany byly jen částečně naplněny požadavky Evropské komise směřující k nápravě českých nedostatků v řízení a kontrole čerpání ze strukturálních fondů. Nezávislost auditních orgánů se zlepšila až v roce 2012, nebyly výrazně zlepšeny jejich administrativní možnosti. Posun v situaci kontrolní výbor podle zprávy očekává od přijetí služebního zákona.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek