Zprávu o čerpání fondů EU v ČR odložili europoslanci na říjen

24.09.2014
čtk

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu v úterý nakonec neprojednával české čerpání peněz z evropských fondů. Debata o závěrečné zprávě z březnové mise zástupců výboru do Česka byla totiž odložena nejspíš na 7. října. Materiál kromě jiného upozorňuje na možný střet zájmů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.

Nynější místopředsedkyni výboru Martině Dlabajové, zvolené do europarlamentu právě za Babišovo hnutí ANO, se „personifikování“ ze závěrů zprávy příliš nelíbí. Pro ČTK a Český rozhlas před včerejším jednáním připomněla, že zpráva se týká období před nástupem nynější koaliční vlády. „Netýká se to až tak přímo pana Babiše. Je mně líto, že se ta zpráva personifikuje, protože se to týká více systematických chyb a nesprávností, které v čerpání byly,“ řekla Dlabajová.

Europoslankyně poukazuje na 71 milionů pro Babišovy firmy

„České orgány nepředložily žádný důkaz, že ministr financí se zřekl svých podnikatelských aktivit v subjektech, které čerpaly evropské fondy,“ stojí kromě jiného v závěrech návrhu zprávy. Projednávána v úterý nebyla, protože na jednání výboru nebyl přítomen její zpravodaj.

Materiál, který není nijak právně závazný, shrnuje zjištění mise vyslané výborem do Česka na konci března 2014. Už tehdy na údajný vážný konflikt zájmů, který podle ní mohl ztížit spolupráci ČR a EU, v případě ministra Babiše upozornila členka výboru a jeho nynější šéfka Ingeborg Grässleová (EPP).

Poukazovala tehdy na to, že Babišovy firmy dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. Babiš podobná nařčení odmítal tehdy i nyní s tím, že plní podmínky českého zákona o střetu zájmů.

Výbor očekává služební zákon

Zpráva ovšem jako hlavní české chyby při čerpání evropských peněz zmiňuje zasahování do veřejných zakázek a nárokování nákladů, které není možné uznat. Do ČR mise odjela po zprávách Evropského účetního dvora a Evropské komise o vysokém množství chyb v projektech při českém čerpání evropských peněz na počátku desetiletí.

Za chyby v systému byla ČR kritizována opakovaně, zastavilo se čerpání některých programů a část peněz bylo nakonec třeba vrátit. Zpráva připomíná, že některé projekty z operačních programů, ale i lidé, kteří za ně odpovídali, skončili u soudu. Evropská komise upozorňovala na chybně nastavený kontrolní a auditní systém. Vláda pak provedla některé změny a jak dnes připomněla Dlabajová, jinak je nastaveno také čerpání evropských fondů v nynějším období do roku 2020.

Zpráva z mise, jejíž projednávání bylo včera odloženo na říjen, konstatuje, že česká strana požadavky Evropské komise směřující k nápravě českých nedostatků v řízení a kontrole čerpání ze strukturálních fondů naplnila jen částečně. Připomíná, že nezávislost auditních orgánů se zlepšila až v roce 2012, výrazně se ale nezlepšily jejich administrativní možnosti. Posun v situaci kontrolní výbor podle zprávy očekává od přijetí služebního zákona.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek