MMR povede Karla Šlechtová z Úřadu vlády

02.10.2014
čtk

Novou ministryní pro místní rozvoj má být Karla Šlechtová, ředitelka odboru EU fondů Úřadu vlády. Řekl to vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který nominaci oznámil premiérovi.

Podle Babiše Šlechtová od února 2011 do letošního května již na MMR pracovala, mimo jiné coby ředitelka odboru, který měl na starosti přípravu programového období 2014 až 2020. „Naše hnutí nenominovalo politického kandidáta, ale odborníka,“ poznamenal Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že ANO navrhlo někoho, kdo má s fondy EU zkušenost, a také to, že by Jourovou měla ve vládě nahradit opět žena. „Já jsem velmi rád, že hnutí ANO nominovalo člověka, který je orientován v problematice evropské integrace, ale zejména je orientován v problematice čerpání prostředků z Evropské unie,“ řekl novinářům.

Dosavadní ministryně Věra Jourová, která vedla ministerstvo od letošního ledna, skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj v pátek 3. října.

Šlechtové je sedmatřicet let, vysokoškolské vzdělání získala na ekonomické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Pracovala mimo jiné jako projektová manažerka České správy sociálního zabezpečení či jako ředitelka Odboru EU fondů Úřadu vlády. Šlechtová, která nabídku označila za velkou výzvu, neuvažuje o tom, že by vstoupila do hnutí ANO.

Kontinuita na ministerstvu

Její prioritou bude kontinuita ve vedení úřadu. Chce také pracovat na zviditelnění některých agend, které má úřad na starosti. Podle Šlechtové je ministerstvo po působení Věry Jourové v dobrém stavu.

„Prioritou pro mě bude kontinuita. Ministerstvo nemá jednoduché agendy, nejtěžší z nich jsou eurofondy, veřejné zakázky, stavební řád a další. Chtěla bych se seznámit se všemi detaily těchto agend,“ uvedla Šlechtová. Kontinuitu chce zachovat i v personální oblasti. „Ráda bych zachovala kontinuitu úředníků. Vzešla jsem z nich, ráda bych se za ně postavila. Jsou tam kvalifikovaní lidé,“ doplnila Šlechtová.

Náhradu bude muset nová ministryně najít především za náměstka Daniela Brauna, který zřejmě odejde s Jourovou do Bruselu. Podle Šlechtové už kandidáti na tuto pozici jsou, ale jméno nástupce bude oznámeno až po Braunově odchodu. Braun by měl podle ní skončit 26. října.

Šlechtová řekla, že se 12 let pohybuje v oblasti evropských fondů, agenda MMR ale podle ní zahrnuje i další důležitá témata. „Ministerstvo se musí stát národním koordinátorem regionální politiky. Regionální a územní politika, to jsou dvě silné agendy, které na MMR jsou,“ řekla Šlechtová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek