Výbor EP probral čerpání peněz z EU. Řešil i Babiše

14.10.2014
čtk

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu v pondělí prodiskutoval materiál týkající se českého čerpání peněz z evropských fondů. O závěrečné zprávě z březnové mise zástupců výboru do Česka měl jednat už na konci září, debata ale byla několikrát odložena.

Materiál kromě jiného upozorňuje na možný střet zájmů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se v pondělí o Babišovi na výboru „delší dobu“ diskutovalo, připomínky měla například předsedkyně výboru Ingeborg Grässleová (EPP).

„České orgány nepředložily žádný důkaz, že ministr financí se zřekl svých podnikatelských aktivit v subjektech, které čerpaly evropské fondy,“ stojí kromě jiného v závěrech návrhu zprávy.

Nynější místopředsedkyni výboru Martině Dlabajové, zvolené do europarlamentu právě za Babišovo hnutí ANO, se „personifikování“ nelíbí. Zpráva se totiž podle ní týká především období před nástupem nynější koaliční vlády. „Netýká se to až tak přímo pana Babiše. Je mně líto, že se ta zpráva personifikuje, protože se to týká více systematických chyb a nesprávností, které v čerpání byly,“ míní ale Dlabajová.

Chybovost je až 20 procent

Materiál, který není nijak právně závazný, shrnuje zjištění mise vyslané výborem do Česka na konci letošního března. Už tehdy na údajný vážný střet zájmů, který podle ní mohl ztížit spolupráci ČR a EU, v případě ministra Babiše upozornila členka výboru a jeho nynější šéfka Grässleová.

„Vidíme zlepšení, ale chybovost v některých programech je stále celkem vysoká a pohybuje se od nuly do 20 procent,“ sdělila včera ČTK Grässleová. Možné střety zájmů v ČR podle ní Evropská komise pečlivě sleduje. Situace v Česku si prý totiž zasluhuje trvalou pozornost.

Grässleová míní, že Praha by měla přejmout evropské standardy týkající se ekonomických zájmů těch, kdo zastávají veřejné úřady. Pomohlo by to prý i důvěře občanů v ně. Komise dala podle Grässleové jasně najevo, že upozorní příslušné protikorupční úřady, pokud společnost někoho, kdo zastává veřejnou funkci, získá peníze z evropských fondů.

Už na jaře nynější předsedkyně výboru poukazovala na to, že Babišovy firmy dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. Babiš podobná nařčení odmítal tehdy i nyní s tím, že plní podmínky českého zákona o střetu zájmů.

Kontrola se prý vrátí

Jako hlavní české chyby při čerpání evropských peněz zpráva zmiňuje zasahování do veřejných zakázek a nárokování nákladů, které není možné uznat. Do ČR mise odjela po zprávách Evropského účetního dvora a Evropské komise o vysokém množství chyb v projektech, při nichž Česká republika na začátku desetiletí čerpala evropské peníze.

„Česká republika bude nadále sledovaná, kontrola se určitě vrátí,“ poznamenal včera Zdechovský. Také podle něj však zpráva zdůrazňuje, že v Česku se ohledně čerpání fondů za poslední tři roky mnohé změnilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek