Šlechtová: Čerpání peněz z fondů EU začne až v březnu 2015

19.11.2014
čtk

Čerpání peněz z evropských fondů z nového programového období začne nejdřív v březnu 2015. Uvedla to v úterý na odborné konferenci ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Původně se očekávalo vyhlášení prvních výzev k předkládání projektů financovaných z fondů EU do konce letošního roku.

„Minulý týden jsem vládě představila dokument, který umožní vyhlášení výzev ještě před schválením operačních programů od Evropské komise. Řídicí orgány je mohou vyhlásit hned, jakmile svůj program odešlou Evropské komisi. Zároveň však musí splnit 14 základních podmínek. Domníváme se, že první výzvy budou zhruba v březnu 2015,“ řekla Šlechtová.

Ministerstva, pod která spadají jednotlivé operační programy, nyní vyjednávají s Komisí o jejich konkrétní podobě. Původní odhady mluvily o tom, že se dohody o dokumentech určujících způsob čerpání dotací uzavřou na přelomu letošního a příštího roku. Nyní prý EK uvažuje jako o reálnějším datu konec jara 2015.

„U nás se zdrželo schválení programů o sedm měsíců,“ upozornila Šlechtová. Mohly za to prý i změny vlády. „Dohoda o partnerství jako základní dokument se zpracovávala tři roky, přičemž jen během posledního roku vyjednávání se třikrát změnila vláda,“ podotkla ministryně.

Plány a harmonogram vyhlašování výzev v roce 2015 mají řídicí orgány zveřejnit do konce letošního roku. MMR už nyní zahájilo vzdělávací konference pro zástupce samospráv a firem, které je mají seznámit se změnami v čerpání dotací z EU v novém programovém období. První se uskutečnila v úterý v Praze, poslední je naplánovaná na 15. prosince v Hradci Králové.

Cíl je napravit selhávání trhu

„Více budeme dbát na podporu pouze těch aktivit, které naplňují rozvojové strategie České republiky. Podporovat budeme pouze ta odvětví, kde dochází k selhání trhu. Nechceme, aby evropské fondy narušovaly konkurenční prostředí. Podporu navíc získají pouze kvalitní projekty, u kterých půjde změřit jejich priority a cíle,“ uvedla náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková.

Podle ní by administrativa pro žadatele a příjemce dotací měla být snadnější. Všechny fondy v Česku budou nově používat jednotnou terminologii. „Jeden pojem tak bude ve všech programech stejný, žadatel se v nich bude lépe orientovat. To dříve nebývalo zvykem,“ doplnila.

Česko má v programovém období 2014 až 2020 z evropských fondů k dispozici 23,83 miliardy korun. Novinkou je sloučení strukturálních a investičních fondů do jednotného metodického rámce. Kromě Evropského fondu pro regionální rozvoj (přiděleno 11,94 miliardy eur), Evropského sociálního fondu (3,43 miliardy eur) a Fondu soudržnosti (6,26 miliardy eur) mohou Češi využívat Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (2,17 miliardy eur) a Evropský námořní a rybářský fond (0,03 miliardy eur).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek