Šlechtová: ČR loni z fondů EU nedočerpala 12 miliard

26.11.2014
čtk

Česko loni nedočerpalo z evropských fondů 12 miliard korun. Na Žofínském fóru a na setkání lídrů českého stavebnictví to v úterý řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Výsledek je o dvě miliardy vyšší, než byly původní odhady z poloviny letošního roku. O další desítky miliard korun může Česko přijít letos.

„Za loňský rok jsme nedočerpali 12 miliard korun, to je definitivní,“ řekla ministryně. O tom, jaká ztráta Česku hrozí letos, bude prý jasno po analýze v lednu. „Chci vyhodnotit, zda to bude pod 20 miliard korun, nebo to bude 23 miliard, nebo těch 30 miliard, co říkáme my jako ministerstvo pro místní rozvoj. Ale já si myslím, že se možná vejdeme i pod těch 20 miliard korun,“ dodala ministryně.

O kolik peněz z evropských fondů Česko přijde letos, bude záležet hlavně na řídicích orgánech jednotlivých operačních programů. Těm vláda nařídila, aby hrozící nedočerpání různými opatřeními včetně rychlejšího vypisování nových výzev výrazně snížily. Za několik týdnů by tak mělo být jasné, kolik peněz se letos podaří reálně vyčerpat.

Přijdeme až o 40 miliard za 7leté období

Česko je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpalo 12 miliard korun, v celé EU to bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard korun z celkových více než 700 miliard korun, které mělo Česko pro roky 2007 až 2013 k dispozici. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.

Problémy však má Česko také s přípravou nového programového období. Šlechtová upozornila na to, že ČR neplní 70 procent předběžných podmínek EK, jejichž splnění je podmínkou pro čerpání dotací z fondů EU. Jde prý hlavně o chybějící zákony, například služební či o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvaný proces EIA.

Zatímco služební zákon začne platit od 1. ledna 2015 a nic na tom nezmění ani ústavní stížnost prezidenta Miloše Zemana, protože podání nemá odkladný účinek, schválení zákona o EIA se protahuje. Místo původního ledna začne platit nejdříve v březnu.

Dokud Česko nesplní všechny podmínky, nebude moci žádat EK o proplacení evropských projektů. Česká republika může v novém programovém období 2014 – 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek