Jurečka píše Komisi kvůli trhu s mlékem

27.01.2015
čtk

Aktuální a pravidelné informace o vývoji na evropském trhu s mlékem chce od Evropské komise český ministr zemědělství Marian Jurečka. Novinářům to řekl po svém dnešním setkání s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem.

Právě tento sektor cítí dopad sankcí, které na dovoz z EU loni uvalila Ruská federace, v některých zemích jsou dopady velmi výrazné. Hogan českému ministru sdělil, že podrobnou zprávu o situaci na trhu s mlékem a mléčnými výrobky chce Evropská komise představit v březnu. Její součástí má být také přehled možných krizových variant dalšího vývoje i možných reakcí EU na ně.

„U nás je především velká nervozita u zemědělců, pokud jde o pokles ceny mléka, který nastal někdy od září,“ připomněl Jurečka. Podle údajů komise by ale už cena mléka dál klesat neměla a její odborníci se aktivně snaží najít nová odbytiště, která by nahradila výpadek na ruském trhu.

Hogan také českému ministrovi řekl, že komise v této chvíli už nechystá žádná další opatření na pomoc pěstitelům ovoce v souvislosti s ruským zákazem exportu.

Pro Českou republiku, která už vyčerpala přidělené kvóty, by situace byla problematická při pokračujícím výprodeji uskladněných zásob jablek za nízké ceny či její další pokles, připomněl český ministr. „To je problém, já jsem jej na to upozorňoval,“ řekl.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek