Babiš v EU prosazuje přenesenou daňovou povinnost

28.01.2015
čtk

Kompetence rozhodovat o tom, u jakého zboží zavedou přenesenou daňovou povinnost u daně z přidané hodnoty (DPH), by měly mít samotné členské země EU, prosazoval na úterním jednání ministrů financí EU v Bruselu český ministr Andrej Babiš.

U přenesené daňové povinnosti by výši DPH doplnil a přiznal odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. Opatření, které by mělo bránit podvodům, se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale promítne se na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

„Budeme pokračovat v tom, abychom EU přesvědčili,“ řekl při odchodu Babiš novinářům. DPH v EU patří mezi harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

O své představě, pro kterou prý má podporu některých dalších zemí, včera jednal také s eurokomisařem pro finanční otázky, zdanění a cla Pierrem Moscovicim. Změna příslušné směrnice by trvala zřejmě několik let a Babiš, který zdůrazňuje potřebu rychlého postupu, se v úterý s Moscovicim shodl, že „tudy cesta nevede“.

Loni v létě už Babiš unii navrhoval, aby se přenesená daňová povinnost v celé EU zavedla plošně. Evropská komise návrh odmítla a sám Babiš v říjnu na schůzce ministrů financí zemí regionu prohlásil, že ČR již o tento plošný přístup neusiluje.

Ministr, který toto téma zmiňuje často, novinářům připomněl, v EU dosahují nedoplatky na DPH přibližně 177 miliard eur (skoro pět bilionů korun), tedy více než jeden celý unijní rozpočet. Nynější mechanismus, kdy komise schvaluje – a často zamítá – žádosti o výjimky, trvá několik měsíců. Firma, která se do podvodů zapojuje má přitom v ČR životnost v průměru 24 dnů, uvedl Babiš.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek