Berlín prozatím ustoupil od minimální mzdy pro zahraniční řidiče

30.01.2015
čtk

Německá vláda se rozhodla prozatímně zastavit uplatňování tamní minimální mzdy na zahraniční řidiče nákladních aut projíždějících přes Německo.

Dnes to podle agentury DPA oznámila ministryně práce Andrea Nahlesová. Dopravci z Polska, Česka i dalších zemí se obávají, že je dodržování německého nařízení přivede do finančních problémů. Výhrady proti této úpravě má také Brusel.

Nahlesová uvedla, že prozatímní krok bude platit až do vyřešení právních otázek. Kritici včetně české či polské vlády tvrdí, že postup vyžadovat německou minimální mzdu i na zahraničních dopravcích odporuje evropskému právu. Provozovatelé nákladní dopravy hovoří o tom, že povinnost platit řidičům 8,50 eura (235 korun) za hodinu jízdy po Německu může firmy přivést do finančních potíží.

Rozhodnutí německé ministryně přivítal i český premiér Bohuslav Sobotka.“Tato pravidla by měla zásadní dopady na české podnikatele, kteří v Německu v oblasti dopravy podnikají. Podle našeho názoru je toto ustanovení v rozporu s unijním právem. Současně by zakládalo další nerovné postavení zaměstnanců vůči OSVČ,“ vyjádřil se v tiskovém prohlášení.

Je zákon v souladu s právem EU?

Odklad ocenilo Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia, považuje jej ale jen za první krok. Kromě tranzitní dopravy se zavedení německé minimální mzdy má týkat i českých dopravců vozících zboží do Německa. Spolková republika Německo je největším tuzemským obchodním partnerem a povinnost vyplácet německou mzdu zaměstnancům, vozícím zboží do Německa, je navíc v kolizi s českým právním řádem, uvedl Česmad. Podle zákoníku práce by totiž měla být obdobná práce u jednoho zaměstnavatele honorována stejně, dodal mluvčí sdružení Martin Felix.

Nahlesová prohlášení o prozatímním nevyžadování německé minimální mzdy učinila po setkání s polským protějškem. V prohlášení mimo jiné uvedla, že nynější rozhodnutí Berlína je ve znamení dobrých sousedských vztahů.

Není stanoven žádný termín, kdy Německo prozatímní opatření ukončí a kdy začne minimální mzdu vyžadovat. Nahlesová nicméně řekla, že vítá rozhodnutí Evropské komise prověřit celou záležitost. Posudek by měl být hotov ještě před létem. Berlín trvá na tom, že zákon je v souladu s unijním právem.

Vedle vlád považují zákon za diskriminační i zástupci dopravců, protože jej žádná jiná evropská země neuplatňuje. Německo tím podle nich porušuje evropský princip volné dopravy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek