Zaorálek: Dohoda z Minsku by se mohla stát zlomem v konfliktu

12.02.2015
čtk

Dnešní dohoda z Minsku by se podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mohla stát zlomem v konfliktu na Ukrajině. Je ale třeba být obezřetný a budoucnost protiruských sankcí posoudit až podle skutečného plnění dohody. Zaorálek to řekl novinářům ve Sněmovně.

„Mohl by to být zlom,“ je přesvědčen Zaorálek. „Všichni ví, že to bude teď záležet na tom, jak se skutečně změní chování Ruska,“ uvedl. Jde podle něj hlavně o to, jestli Rusko stáhne těžké zbraně z oblasti a přestane zásobovat povstalce. „Myslím, že chování Ruska je rozhodující, a pokud by tentokrát to, co Putin řekl, platilo, tak je to šance na zlom.“

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Minsku po mnohahodinovém jednání se svými partnery z Ukrajiny, Německa a Francie oznámil, že by na Ukrajině mezi vládními silami a proruskými separatisty mělo platit od 15. února platit příměří. Podle Zaorálka je součástí dohody i stažení těžkých zbraní a výměna zajatců.

Zaorálek je přesvědčen, že konflikt lze ukončit jedině diplomatickou cestou. Je podle něj povinností evropské diplomacie, aby vyvinula co největší úsilí, aby „zlikvidovala konflikt, který svým rozsahem a vážností nemá obdoby celou dobu existence Evropské unie po druhé světové válce“.

Až následující týdny podle něj ale ukážou, zda je výsledek udržitelný. „Já mam pocit, že bude asi (v Evropě) panovat názor, že skutečná změna je to, co se odehraje třeba toho 15., pokud budeme skutečně vidět příměří, pokud budeme skutečně vidět, že zastavují těžké zbraně, pak můžeme teprve říci: ‚Něco se zásadně nového stalo‘,“ podotkl.

Minský summit začal ve středu v 18:30 SEČ a prakticky bez přestávky trval zhruba 16 hodin. Na rozdíl od ruského prezidenta ostatní účastníci schůzky – Angela Merkelová, François Hollande a Petro Porošenko – minský Palác nezávislosti opustili, aniž by uspořádali tiskové konference. Hollande podle agentury Reuters poznamenal, že je třeba ještě mnohé učinit.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek