ČR a Jižní Korea by mohly spolupracovat v obranném průmyslu

26.02.2015
čtk

Ekonomická spolupráce České republiky a Jižní Koreje by mohla v budoucnu kromě převažujícího automobilového průmyslu zahrnout také obranný či jaderný průmysl. Během své návštěvy Soulu to ve středu novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

„Je dobré si uvědomit, že tohle je velký trh, 50 milionů obyvatel v Korejské republice vytváří velmi zajímavý trh pro řadu našich firem. Je tady šance pro potravinářské firmy, export českého piva do Koreje. Je tady podle mého názoru šance i pro české technologické firmy a pro firmy v oblasti obranného průmyslu. Korea má velkou armádu, má poměrně významný obranný rozpočet a počítá s tím, že bude tyto finanční prostředky vynakládat i v příštích letech. Takže si myslím, že je tady šance možná i na některé společné projekty v oblasti obranného průmyslu,“ uvedl český premiér.

Korejci by měli zájem i o Temelín

„Samozřejmě Korejci mají zájem investovat v České republice, například i v oblasti infrastruktury. Rádi by se zúčastnili výběrového řízení v okamžiku, kdy se rozhodneme, jak budeme pokračovat z hlediska výstavby nových jaderných bloků,“ konstatoval dále Sobotka s poukazem na možné tendry na dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

„Česká republika je (v Jižní Koreji) vnímána velmi pozitivně, je vnímána jako země zajímavých příležitostí pro korejské podnikatele (a já se) snažím ten pozitivní dojem při své návštěvě podtrhnout. Ve světě rostou preference zemí, které dokážou být politicky a bezpečnostně stabilní. My máme stabilní finanční sektor, máme v pořádku hlavní makroekonomické parametry, jako je zadlužení, jako je inflace. Máme sociální smír v České republice, takže máme řadu výhod pro korejské investory,“ podotkl předseda české vlády.

CzechInvest otevřel zastoupení

„Existuje také velký rozdíl v ceně práce, ty naše jsou zhruba na jedné třetině nákladů, které třeba v oblasti průmyslu vynakládají tady v Koreji. Takže i z tohoto hlediska je ČR pro korejské průmyslové investory zajímavou lokalitou,“ dodal Sobotka.

Své zastoupení ve sředu v Jižní Koreji otevřela agentura CzechInvest. V Soulu to oficiálně oznámili premiér Sobotka a generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera u příležitosti setkání s korejskými partnery a podnikateli. „Potřeba zřídit nové zastoupení CzechInvestu vznikla díky úspěšně se rozvíjejícím vztahům s Koreou a silnému investičnímu potenciálu této země,“ konstatoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Už loni společnosti Nexen Tire a Hyundai Mobis oznámily významné investice v České republice a brzy můžeme očekávat další,“ dodal.

Autor: Ëuroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek