Až miliardy z emisních povolenek bude možná ČR muset vracet

27.02.2015
čtk

Česká republika bude možná muset vracet cca 7,5 miliardy korun z daně na bezplatné emisní povolenky. Tato daň z let 2011 a 2012 totiž v případě, že jí podléhalo více než deset procent povolenek, nebyla v souladu s právem EU, rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

„O věci s konečnou platností rozhodne Nejvyšší správní soud, který bude muset posoudit, zda uplatnění daně darovací respektovalo podmínky stanovené výše zmíněnou směrnicí, tak, jak je uvedeno v rozhodnutí Soudního dvora,“ sdělilo Ministerstvo financí. Ministerstvo financí rozhodnutí Soudního dvora EU respektuje.

„Úmysl byl dobrý, nicméně právní provedení bylo špatné. Na obhajobu české vlády můžu říci, že ČR není jediná, kdo k tomuto kroku přistoupil a kdo zřejmě bude muset vracet takto získané peníze, podobný případ se stal i ve Španělsku,“ řekl dnes analytik ENA Jiří Gavor. Dodal, že další potíže státu zřejmě nehrozí.

Škoda-Energo zvolila soudní cestu

Český Nejvyšší správní soud si vyžádal názor evropského soudního dvora, a to kvůli případu stížnosti společnosti Ško-Energo. Ten je dodavatelem energií pro mladoboleslavskou Škodu Auto. Nejvyšší správní soud teď bude o stížnosti Ško-Energo rozhodovat tak, aby to bylo v souladu s evropským právem. Firma Ško-Energo šla kvůli stížnosti do soudního sporu a u pražského krajského soudu uspěla, jenomže stát podal kasační stížnost. Kvůli tomu Nejvyšší správní soud požádal o názor právě Soudní dvůr EU.

Omezení povolenek poskytovaných za úplatu na desetinu mělo být počítáno pro každé dotčené odvětví a ne z celkového počtu vydaných povolenek, uvedl Soudní dvůr EU, podle něhož je cílem ochránit některá výrobní odvětví před ztrátou konkurenceschopnosti, kterou by mohl přinést trh s emisními povolenkami.

„Sporná daň vybíraná v návaznosti na přidělení povolenek tedy není slučitelná se směrnicí, pokud tuto hranici nerespektuje,“ uvedl evropský soud a dodal, že směrnice brání přímému stanovení ceny i případnému výběru poplatků za přidělení emisních povolenek. Evropský soud také řekl, že daň nelze ospravedlnit ani podporou výrobců zelené energie, protože směrnice takový cíl podle něj nemá.

Česko zavedlo problematickou daň

ČR v letech 2011 a 2012 na povolenky uvalilo darovací daň ve výši 32 procent, přitom směrnice o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů uvádí, že v letech 2008 až 2012 členské země měly přidělovat 90 procent povolenek zdarma. V roce 2011 ČR na této dani vybrala celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy Kč. Podpora zelené energie byla těmito prostředky částečně pokryta.

O vrácení daně požádalo loni několik velkých firem, mimo jiné energetická společnost ČEZ nebo teplárenský Alpiq.

„Hlavním výhercem bude ČEZ, protože z objemu 7,5 miliardy více než pět miliard připadne jemu,“ uvedl Gavor, který předpokládá, že právě firmy budou vítězem tohoto sporu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek