Ovzduší i voda v EU je čistší, ale stále je co zlepšovat

03.03.2015
čtk

Kvalita ovzduší a vody v Evropě se za posledních pět let je výrazně lepší. Ovšem EU musí na této oblasti zapracovat, aby byla schopná splnit své dlouhodobé cíle, uvádí zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). stav životního prostředí je na lepší úrovni také v České republice, ukázalo hodnocení, které se provádí jednou za pět let.

„Z naší analýzy vyplývá, že evropské politiky si v průběhu let úspěšně poradily s mnoha problémy v oblasti životního prostředí,“ řekl výkonný ředitel EEA Hans Bruyninckx. EEA ale uvádí, že v Evropě je stále negativně ovlivněna hospodářská produkce, protože stále dochází k ohrožování přírodních systémů.

Pro dlouhodobé cíle je třeba větší snahy

Zpráva ale obsahuje i kritiku stávajícího stavu. Zdraví lidí ve městech stále ohrožuje znečištění ovzduší a hluk. „V roce 2011 bylo v EU okolo 430.000 předčasných úmrtí přisuzováno emisím jemných částic,“ uvádí autoři zprávy.

Pro snížení emisí o 40 procent do roku 2030 dohodnuté loni evropskými vládami jsou podle zprávy údajně dosud přijatá ekologická opatření nedostatečná. Evropská unie je podle ní „velmi blízko“ splnění krátkodobého cíle – omezení emisí skleníkových plynů o 20 procent v roce 2020, jenomže zpráva říká, že pokud chce unie splnit svůj závazek a do roku 2050 omezit jejich emise o 80 až 95 procent, tak plánované omezování skleníkových plynů v EU není dostatečné.

EEA rovněž očekává, že v případě 500 milionů evropských občanů budou klimatických změny způsobovat zhoršení zdravotních dopadů. Zpráva také hovoří o úbytku biologické rozmanitosti. „Šedesát procent hodnocených chráněných druhů a 77 procent hodnocených stanovišť se z hlediska ochrany nachází v nepříznivém stavu,“ uvádí zpráva.

Životní prostředí v ČR se lepší, ale pomalu

V ČR roste spotřeba energie z obnovitelných zdrojů, jenomže výroba elektřiny z uhlí a s tím související znečištění klesá jen velmi pomalu, píší autoři zprávy. „Vytápění domácností je hlavním zdrojem polétavého prachu, který lze jen těžko regulovat,“ uvádí zpráva. Se zdražením podle zprávy lidé zase zpátky přešli např. na vytápění uhlím nebo dřevem. Problém je to zejména v zimě, kdy jsou horší rozptylové podmínky. Špatná kvalita ovzduší je podle zprávy zejména v některých českých regionech. Dlouhodobě se však v ČR daří snižovat emise škodlivin a znečištění podzemních i povrchových vod je nižší. Zpráva pozitivně hodnotí také zlepšení kvality povrchových vod a pokles spotřeby vody.

V ČR klesá schopnost krajiny chránit proti záplavám a zadržovat vodu, což hraje roli při snaze obnovit zdroje pitné vody. I ČR postihuje nižší biodiverzita, která souvisí s rozrůstající se zástavbou krajiny.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek