Dny evropského filmu budou v Praze od 9. do 16. dubna

11.03.2015
čtk

To nejlepší, co v evropské kinematografii za poslední dva roky vzniklo, představí prostřednictvím čtyř desítek titulů Dny evropského filmu.

V Praze budou místem jejich 22. ročníku od 9. do 16. dubna kina Světozor a Lucerna. Pokračovat budou od 17. do 20. dubna v brněnském kině Royal. Mluvčí přehlídky Michaela Dvořáková dnes ČTK řekla, že ozvěny pak uvedou kinosály v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Havířově a Plzni.

„Přehlídku zahájí nový německý snímek ‚Jsme mladí. Jsme silní‘, který je druhým celovečerním počinem režiséra Burhana Qurbaniho. Ten ho na pozvání Goethova institutu představí v Praze osobně. Jde o strhující drama zachycující rasové nepokoje, které před více než dvaceti lety zachvátily Německo. Neodráží však jen staré události, ale i přetrvávající problém xenofobie, který zmítá Evropou se stále rostoucí intenzitou,“ uvedla Dvořáková.

„Film mne nadchl svým originálním zpracováním i skvělými hereckými projevy. Přitom téma, ač zachycuje staré události, se nekompromisně vyjadřuje k současné vlně nesnášenlivosti k menšinám a přistěhovalcům, která zachvátila Evropu, Českou republiku nevyjímaje,“ komentoval novinku dramaturg festivalu Zdeněk Blaha.

Sekce nazvaná K věci, připravená ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR, bude reflektovat aktuální problémy ve společnosti, letos s důrazem na vzdělávání a pomoc rozvojovým oblastem světa. Sekce LUX FILM PRIZE představí finalisty a vítěze ceny Evropského parlamentu. Dokumentární sekce premiérově uvede česko-francouzský dokumentární film Concrete Stories věnovaný historii panelových domů a příběhům lidí, kteří v nich žijí. Tradiční sekce MEDIA představí výběr evropských sociálních dramat, jejichž distribuce v ČR byla podpořena právě tímto programem.

Letošní Dny evropského filmu uvedou i řadu distribučních předpremiér. V sekci THE BEST OF tak mají diváci možnost s předstihem vidět očekávaný film Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě či provokativní snímek Pestrobarvec petrklíčový Petera Stricklanda.

„Kromě zaběhlých sekcí představíme také sekci věnovanou evropským komediím. Divákům nabídne například chorvatskou černou komedii Kovbojové či debut maďarské režisérky Virág Zomboráczové Další život mého otce,“ dodala Dvořáková.

Podrobnější údaje k programu, přehled filmů jednotlivých sekcí a další informace k letošnímu ročníku Dnů evropského filmu najdou diváci na stránkách www.dnyevropskehofilmu.cz.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek