EP umožnil přesun loni nevyčerpaných prostředků z fondů

16.04.2015
čtk

Se změnami výdajových stropů v dlouhodobém rozpočtu Evropské unie pro roky 2014 až 2017 souhlasil Evropský parlament. Umožnil tak přesun více než 21 miliard eur (asi 560 miliard korun) prostředků, které členské země loni nevyčerpaly ze strukturálních fondů, na rok letošní a dva příští. Krok by mohl pomoci také českému čerpání evropských peněz.

Nevyužitých 21 miliard eur představuje 15 procent evropského rozpočtu z loňského roku. Týkají se tří stovek – či 47 procent – všech programů napříč členskými zeměmi. Programy však loni nebyly spuštěny kvůli různým zpožděním při jejich schvalování.

Česko je přitom zemí, která byla podle dostupných údajů loni s čerpáním evropských peněz pozadu nejvíce. Praha totiž zatím nemá pro nynější víceleté období odsouhlasený ani jeden operační program, a tak naprostá většina prostředků z loňského roku zůstala nevyužita.

Podobné, byť o něco menší problémy ale mají i další země EU. Více než polovinu dostupných peněz nevyčerpaly Rumunsko, Lucembursko, Irsko, Itálie, Estonsko, Velká Británie či Bulharsko.

V nynějším programovacím období má Česká republika možnost získat okolo 24 miliard eur (asi 650 miliard korun). V něm se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Návrh Evropské komise podpořilo 591 poslanců ze 791, 24 bylo proti a 28 se zdrželo. Souhlasit s ním budou muset ještě členské země EU, které už jej podpořily neformálně. Předpokládá se, že konečný souhlas udělí 21. dubna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek