Česko podpoří Frontex, kvóty na imigranty odmítá


Petr Zenkner, Euroskop, 24.4. 2015

Český premiér Bohuslav Sobotka na mimořádném summitu EU podpořil trojnásobné navýšení prostředků pro operace agentury Frontex ve Středozemním moři.

Agentura Frontex odpovídá za ochranu vnějších hranic EU. Ve Středozemním moři nyní realizuje operaci Triton. Její měsíční rozpočet je asi 2,9 milionu eur (78 milionů korun), k dispozici má čtyři letadla, helikoptéru a sedm lodí různých typů. Druhou a menší operací je Poseidon v prostoru řeckých ostrovů v Egejském moři.

Čím může Česko přispět

Česká republika přispěje podle premiéra až 60 experty, jedním letounem CASA a deseti miliony korun. Česko může ještě Frontexu nabídnout terénní vozidla, termovize či speciálně vycvičené psy, doplnil Sobotka.

Velká Británie nabídla svou vlajkovou loď, dvě další plavidla a tři vrtulníky. Německo podle kancléřky Angely Merkelové počítá se zapojením dvou svých plavidel a je připravené poskytnout v případě potřeby další peníze.

Zároveň má šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová začít připravovat možnou misi, která by měla v budoucnu umožnit zabavování a ničení lodí používaných pašeráky k převozu migrantů přes Středozemní moře do Evropy.

Spolupráce s Africkou unií

EU chce v prevenci nelegální migrace spolupracovat se zeměmi v oblasti. Na Maltě by se proto měla v příštích měsících uskutečnit konference se zeměmi Africké unie. Podle Sobotky s nimi EU chce probrat právě to, jak nelegální migraci bránit.

„Je potřeba zasáhnout proti převaděčům, proti kriminálním živlům, kteří si z imigrační vlny udělali výnosný byznys. Je důležité, aby se posílily záchranné operace, které slouží k záchraně lidských životů, tak aby lidé neumírali ve Středozemním moři,“ řekl český premiér.

Angela Merkelová se zmínila také o potřebě posílení rozvojové spolupráce s partnerskými zeměmi. Závěrečné prohlášení zmiňuje také užší spolupráci s Tureckem s ohledem na vývoj v Sýrii a v Iráku.

Podobné cíle má i Česká republika. „Jen letos jsme v českém rozpočtu vyčlenili 200 milionů korun na tuto oblast a jejich prostřednictvím pomáháme v konkrétních zemích – ať už je to Jordánsko, Kurdistán, Turecko nebo severní Afrika,“ řekl Sobotka.

Dobrovolné kvóty pro imigranty

Dlouhodobým řešením je stabilizace poměrů v evropském sousedství. EU proto posílí spolupráci se třetími zeměmi a regionálními organizacemi. Evropská rada dále poukázala na nutnost solidarity v rámci EU, neboť aktuální migrační krizi jsou vystaveny především státy ve Středomoří.

V souladu s pozicí vlády ČR potvrdila, že případné přerozdělování migrantů mezi členskými státy musí fungovat na principu dobrovolnosti.

„Aby o tom, komu a jakému množství lidí udělí azyl, rozhodovaly jednotlivé vlády EU. Nikoliv, aby toto rozhodnutí za nás činila nějaká evropská agentura, orgány EU, nějaké jiné státy EU,“ řekl Sobotka. Podle premiéra ČR letos přijme zhruba sedm desítek uprchlíků ze Sýrie.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek