Konference o Ukrajině má podpořit reformy

28.04.2015
čtk

Do Kyjeva se na mezinárodní konferenci sjelo kolem 500 politiků, ekonomů a investorů z padesáti zemí světa. Česko zastupuje místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Porošenko: Ukrajina potřebuje Evropu

Záměrem ukrajinské vlády je podle agentury Unian informovat odbornou veřejnost o výsledcích dosavadních reformních kroků, kterými země prošla od pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče loni v únoru.

Jde zejména o stabilizaci ukrajinské ekonomiky a stanovení prioritních cílů do budoucna, hlavně v zemědělství a energetice. Významná část diskuse má být podle agentury Unian věnována situaci na východě země.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úvodním projevu na konferenci zdůraznil, že navzdory úsilí Kyjeva o plnění minských mírových dohod může válka v Donbasu „propuknout v kterémkoli okamžiku“. Ukrajinské vedení je ale podle Porošenka odhodláno učinit všechno pro to, aby „nevzniklo pokušení pochybovat nebo ustupovat“.

Kyjev podle hlavy státu spoléhá na to, že Západ Ukrajinu v jejím úsilí podpoří. „Ukrajina potřebuje Evropu, která bude v otázce Donbasu jednotná,“ upozornil Porošenko.

Juncker: Ukrajina potřebuje reformy

Za jedinou cestu k obnově ukrajinské ekonomiky označil reformní program šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Upozornil, že Ukrajina potřebuje nejen reformy ekonomické, ale i politické, a kromě nich i program boje s korupcí. „Budete-li pokračovat v reformách, budeme my pokračovat s pomocí,“ řekl Juncker.

Prostřednictvím videokonferenčního hovoru promluvil k účastníkům jednání americký viceprezident Joe Biden. Řekl, že od začátku reformního procesu poskytly USA Ukrajině 450 milionů dolarů a miliardu kreditních záruk. Další dvě miliardy dolarů jsou podle Bidena připraveny, bude-li reformní program pokračovat.

„Rusko dnes okupuje ukrajinské území, vysílá do Donbasu tanky a rakety. Je to pokus překreslit evropské hranice a ohrozit ukrajinskou bezpečnost. Sankce musejí pokračovat, aby Rusko splnilo veškeré své závazky vyplývají z minských dohod,“ prohlásil Biden.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek