Zadání na monitorování fondů EU je spjaté s podezřením z podvodu

04.05.2015
čtk

Zadání monitorovacího systému fondů EU provází podle auditu podezření z podvodu, porušení zákona o veřejných zakázkách a podezření z kartelové dohody, uvedl před poslanci ministr financí Andrej Babiš. Na základě žádosti Sněmovny má audit prověřit Nejvyšší kontrolní úřad, má zohledňovat především také námitky Ministerstva pro místní rozvoj. Oponenti auditu tvrdí, že to neodpovídá předchozím kontrolám. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové byl audit proveden neprofesionálně.

Vláda rozhodla o tom, že systém bude do vyjasnění financován ze státního rozpočtu, nikoli z prostředků EU. Dosud stál podle ministryně 590 milionů korun. V případě, že se závěry auditu Evropská komise ztotožní, tak EU v rámci tzv. korekce neproplatí podle Šlechtové 252 milionů korun. Výsledky auditu se kromě komise zabývá protikorupční policie, Šlechtová do půli května dá také podnět k prošetření antimonopolnímu úřadu. Šlechtová také dodala, že rozhodnutí vlády nutně neznamená, že stát zaplatí celou sumu.

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála firma Tesco SW. Systém MS2014+ by měl fungovat do roku 2030. Babiš i Šlechtová poukazovali na to, že smlouva s Tesco SW je platná, systém funkční a nic v tomto směru nebrání čerpání z fondů EU. Zrušení smlouvy by mohlo vést k arbitráži, upozornila ministryně.

Šlechtová hovoří o neprofesionálnosti auditu

Babiš zdůraznil, že do auditu neměl právo zasahovat a že ho nebude hodnotit. „Není to audit ministerstva financí, je to audit z pověření Evropské komise,“ uvedl a dodal, že kritici auditu ohrožují čerpání peněz unijních fondů. „Výsledkem auditu jsou zjištění spočívající zejména v podezření na podvod, kartelovou dohodu uchazečů a nedodržování zákona o veřejných zakázkách,“ řekl. Podle Šlechtové auditoři také poukázali na údajnou předraženost některých částí tendru.

„My trváme na tom, že audit považujeme na neprofesionální,“ řekla ministryně a dodala, že Ministerstvo pro místní rozvoj nemělo možnost vypořádat své připomínky k auditní zprávě před tím, než byla poslána Evropské komisi. Místo toho byla podle ní MMR auditní zpráva jejímu předložena náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem jakožto finální. Sněmovna proto Babiše vyzvala, aby se k Wagenknechtově postupu vyjádřil.

Kritici mj. upozorňovali na to, že na vypracování auditu se podílela firma, která v tendru neuspěla. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že postoj ministerstva financí ohrožuje čerpání dotací EU. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že Babiš se nemůže zbavit odpovědnosti za auditní orgán působící na ministerstvu financí, ani za jeho personální obsazení.

Požadavky na NKÚ a Babiše ale podpořil i lidovci a část sociálních demokratů. Opozice neuspěla s požadavkem na to, aby odpovědnost za možnou škodu v celé kauze do měsíce vyšetřil premiér Bohuslav Sobotka.

Auditem se bude zabývat NKÚ

„Kolegium NKÚ se vždy zabývá kvalifikovanými podněty a ve většině případů je do plánu kontrolní činnosti zařazuje. Vzhledem k tomu, o jak závažnou záležitost se jedná, navíc podpořenou usnesením Poslanecké sněmovny, předpokládám, že tento podnět kolegium do plánu kontrolní činnosti zařadí,“ sdělil ČTK prezident NKÚ Miloslav Kala. Kolegium může během roku plán kontrol upravovat a podle situace do něj zařazovat nové kontroly i během roku. Vedení NKÚ se zřejmě postaví k žádosti vstřícně a kontrolu zařadí do svého plánu.

Prostřednictvím monitorovacího systému evropských strukturálních a investičních fondů pro období 2014-2020 budou řídicí orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty. Monitorovací systém nahrazuje centrální zastřešující systém a stávající tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek