Trantina uspěl v Evropském hospodářském výboru

04.05.2015
Euroskop, 4.5. 2015

Předsedou Sekce pro zaměstnanost, sociální záležitosti a občanství v Evropském hospodářském a sociálním výboru (EHSV) se od října stane 2015 Pavel Trantina. Ve volbě tento týden porazil další čtyři protikandidáty.

Sekce, kterou Trantina bude příštího dva a půl roku řídit, je jednou ze šesti odborných pracovních skupin EHSV. Ten má právo připomínkovat legislativu a politiky EU zaměstnavatelům, odborům a dalším organizacím občanské společnosti.

Pavel Trantina se specializuje se na oblast vzdělávání, zaměstnanosti mládeže, dobrovolnictví a digitální agendy. V současnosti je místopředsedou skupiny III – Různé zájmy.

„Ve vedení sekce budu muset zúročit všechny diplomatické zkušenosti, protože je nutné vyvažovat zejména protichůdné zájmy zaměstnavatelů a odborů. Navíc portfolio evropských politik, které sekce projednává, je velmi široké, takřka průřezové,“ řekl Trantina, jenž ve výboru zasedá od roku 2006.

Evropský hospodářský a sociální výbor vznikl v roce 1957, aby poskytoval odborné poradenství Evropské komisi, Evropské radě a Evropskému parlamentu. Činí tak prostřednictvím „stanovisek“ k návrhům právních předpisů EU a „stanovisek z vlastní iniciativy“ k tématům, která považuje za závažná.

Členové zastupují hospodářské, sociální a kulturní organizace ze svých domovských zemí. Členy nominují vlády jednotlivých zemí, potom již zástupci jednají nezávisle na nich. Nejsou zaměstnanci EU, ale mají právo na proplacení cestovních náhrad spojených s účastí na jednáních.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek