Komise schválila Česku Program rozvoj venkova

19.05.2015
čtk

Evropská komise České republice schválila šestý podpůrný program, tentokrát Program rozvoje venkova. Na období 2014 až 2020 je na něj celkem vyčleněno 2,31 miliardy eur (63,3 miliardy Kč), informovala mluvčí českého ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši.

Nově schválený program bude řídit ministerstvo zemědělství. Program se zaměřuje hlavně na investice pro konkurenceschopnost, inovace zemědělských podniků a také na vytvoření nových pracovních míst na venkově. Očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst.

Dotace mají směřovat hlavně do předávání poznatků a inovací v zemědělství i lesnictví, na zvýšení životaschopnosti zemědělských podniků a konkurenceschopnosti všech druhů zemědělské činnosti ve všech regionech a na zvýšení podpory inovativních zemědělských technologií.

„V rámci programu se projekty mohou dále zaměřit na zpracování zemědělských produktů, zlepšení ekosystémů a podporu hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech,“ uvedlo MMR, které evropské programy v Česku koordinuje.

Na nejvýznamnější projektová opatření, například na podporu investic v zemědělských podnicích, dostanou zemědělci 330 milionů eur (přes devět miliard Kč). Za ně budou moci vybudovat zemědělské stavby nebo nakoupit technologie pro zemědělskou a živočišnou výrobu. Dotace jsou určeny i na investice do zpracování a využití biomasy pro vlastní spotřebu a na nákup zemědělských nemovitostí.

800 milionů pro mladé farmáře

Mladí farmáři do 40 let, kteří začnou podnikat v zemědělství, dostanou na rozjezd celkem 30 milionů eur (více než 800 milionů Kč). Peníze z programu jim pomůžou nakoupit technologie, zvířata, osivo nebo zemědělské nemovitosti.

Na zpracování a vývoj zemědělských produktů je v příštích letech v programu vyčleněno 98 milionů eur (více než 2,7 miliardy Kč). Příspěvek je určen zemědělským a potravinářským podnikům do 250 zaměstnanců. Podpora je připravena na výstavbu a modernizaci budov, pořízení strojů nebo zařízení pro zpracování zemědělských produktů.

Ministerstvo zemědělství, pod které program spadá, tvrdí, že EK pouze ukončila jeho schvalování, definitivně má o něm rozhodnout až během několika následujících dnů. Jde však spíše o odlišné vnímání procesních postupů, podle evropských pravidel totiž může Česko vypisovat výzvy k překládání projektů už nyní.

Program rozvoje venkova je financován z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV). Další peníze přidá český stát z národních zdrojů. Celkem tak na rozvoj venkova bude připraveno 3,1 miliardy eur (84,94 miliardy Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek