Štalmach: současnost je svět chaosu

18.05.2015
Euroskop

Představení policy paperu k roli České republiky ve Společné bezpečnostní a obranné politice EU proběhlo v CEVRO Institutu.

Jako „svět chaosu“ označil současnost předseda Krizového štábu ministerstva obrany Pavel Štalmach. Bipolární svět po 2. světové válce, a poté multipolární doprovázely četné války. Dnešek charakterizuje především to, že nevíme, jak se bezpečnostní situace bude dále vyvíjet.

Na nebezpečí „odlivu mozků“ upozornil ředitel Vojenského zdravotního výboru plk. Jan Österreicher. „Pokud armáda odborníka nezaplatí, tak si najde jiné zaměstnání,“ řekl. Ocenil ale pozitivní trend, především ve vzdělávání.

Österreicher uvedl, že současné armády potýkají s erozí specializace, jejíž rozvoj původně zamýšlely. Nedaří se kooperace států, kde by se každá armáda specializovala na určitou oblast. Podle něj armádu zatěžuje i nešvar byrokratizace.

Exministr obrany Alexander Vondra uvedl, že Česká republika by SBOP neměla ignorovat. „Bezpečnostní prostředí teď přitvrdilo“, uvedl s tím, že české členství v NATO nemá žádnou alternativu.

Vondra také řekl, že v České republice chybí odborníci, kteří by se věnovali vlivu evropské politiky na trh se zbraněmi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek