MPO vypsalo 1. výzvy na předkládání žádostí o dotace EU

29.05.2015
čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vypsalo jako první resort výzvy k předkládání žádostí o dotace z evropských fondů v novém programovém období. Připraveno je v nich 15,35 miliardy korun, informoval ministr Jan Mládek.

„V prvním kole vyhlašujeme 15 výzev na 15,3 miliardy korun. Příjem žádostí začne v pondělí 1. června v poledne prostřednictvím aplikace ISKP MS 2014+,“ prohlásil Mládek a dodal, že další výzvy budou brzo následovat. Celkem je v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pro roky 2014 až 2020 připraveno 4,3 miliardy eur (117,8 miliardy korun).

Ministr se neobává ani případných problémů, které by mohly v souvislosti s novou aplikací nastat. „Jsme první, kdo to bude zkoušet. My zjistíme, zda tam nejsou chyby. Pevně doufáme, že nebudou velké a že porodní bolesti budou jen malé,“ podotkl Mládek s poukazem na spory provázející nový monitorovací systém.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá právě pod MPO, byl prvním, který letos na konci dubna Česku schválila Evropská komise. „Díky tomuto investičnímu balíčku budou moci české podniky plně využít svůj investiční potenciál a pokročit ve vývoji nových produktů, a přispět tak ke vzniku pracovních míst a k hospodářskému růstu země,“ poznamenala k tomu již dříve eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová.

Peníze z tohoto operačního programu mají směřovat hlavně na podporu znalostní ekonomiky. Prioritou má být posílení výzkumu v podnicích a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek