Sobotka: EU kvůli uprchlíkům hrozí zhroucení sociálních systémů

17.06.2015
čtk

Pokud bude pokračovat současná uprchlická vlna do Evropské unie i v příštích měsících, mohou se zhroutit evropské sociální systémy. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Řešením tohoto problému podle obotky ale nejsou kvóty na přerozdělování migrantů a odmítá i zvýšené kontroly hranic uvnitř schengenského prostoru. Za nutné považuje stabilizaci zemí, odkud lidé do EU utíkají, a zlepšit zabezpečení vnější hranice schengenského prostoru.

„Evropa není schopná se vyrovnat s takovýmto proudem uprchlíků. Pokud bude pokračovat i v příštích měsících, může to vést ke zhroucení evropských sociálních systémů,“ varoval Sobotka.

„Hlavním řešením musí být stabilizace těch zemí, odkud lidé utíkají,“ soudí premiér. Nejprve je podle něj potřeba je stabilizovat bezpečnostně a poté hospodářsky.

„Druhé nutné opatření je, aby fungovala vnější schengenská hranice. Není možné, abychom měli volně otevřené hranice schengenského prostoru pro ekonomické migranty,“ dodal Sobotka v reakci na dnešní debaty ve Sněmovně, kde se například opoziční Úsvit vyslovil pro zvýšení kontrol na české hranici kvůli přílivu imigrantů do EU.

„Vytvářet nějaké nové bariéry uvnitř Evropské unie v rozporu se ‚Schengenem‘, to je politika, kterou vláda odmítá. Žádné vnitřní bariéry vytvářet nechceme. Mělo by to obrovské negativní následky na vnitřní fungování Evropské unie,“ poznamenal k tomu premiér.

Opětovně také odmítl povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU, které navrhuje Evropská komise. „My budeme pomáhat na dobrovolné bázi. Nechceme, aby za nás v Bruselu rozhodovali o tom, koho vezmeme, kolik těch lidí vezmeme, kdy je vezmeme. Chceme, aby imigrační azylová politika zůstala v kompetenci jednotlivých národních států tak, jako je tomu dnes,“ zdůraznil Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek