Řecko: Babiš pro bankrot, Sobotka je proti

22.06.2015
čtk

Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. Ministr financí to řekl v Praze na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Babišovým názorem nesouhlasí. Krach Řecka, které v posledních letech čelí vážným ekonomickým problémům, by podle něj poškodil EU a nepřímo i českou ekonomiku. Zhoršil by také uprchlickou krizi, míní.

„Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor,“ řekl Babiš. „Určitě, protože je jasné, že ty dluhy nemůže nikdy zaplatit,“ odpověděl později na otázku novinářů, zda by Řecko mělo zbankrotovat co nejdříve. Jde podle něj o problém, před nímž politici utíkají.

Sobotka to vidí jinak. „Bankrot Řecka by poškodil celou EU a zhoršil uprchlickou krizi,“ je přesvědčen ministerský předseda. „Krach Řecka by nepřímo poškodil i českou ekonomiku. A pokud se potvrdí dnešní ranní signály, že řecká vláda je ochotna přijmout potřebné reformy, musíme udělat maximum pro to, abychom eurozónu posílili. A Řekové musí provést nutné reformy,“ napsal Sobotka ČTK.

„Země EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními,“ poznamenal také premiér. Funkční Řecko podle něj Evropa potřebuje i v souvislosti s migrační vlnou. Pokud zbankrotuje, zhorší to i celou uprchlickou krizi, míní. Babiš ze zhoršení migrační krize obavu nemá, nevidí souvislost mezi ní a bankrotem Řecka. Neočekává ani dopady možného krachu na českou ekonomiku.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek