266 milionů eur dostanou ČR a Polsko od EU na vzájemnou spolupráci

24.06.2015
čtk

Evropská komise schválila program přeshraniční spolupráce na česko-polském pomezí v celkové hodnotě 266 milionů eur, což je zhruba 7,2 miliardy Kč. Program se podle agentury PAP zaměřuje hlavně na boj s nezaměstnaností, zejména mládeže, má ale také napomoci rozvoji turistiky.

„Schválený program představuje konkrétní odpověď na potřeby lidí žijících v pohraničí Česka a Polska. Svědčí o tom, že má smysl spolupracovat při řešení shodných problémů, ať už v oblasti vzdělání, turistiky nebo krizového řízení,“ uvedla komisařka pro regionální politiku Corina Cretuová.

Peníze poputují hlavně na turistiku a vzdělávání

Na české straně hranice se mají na programu podílet kraje Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký a Moravskoslezský.

V hornatém pohraničí se možnosti hospodářského rozvoje podle komuniké EK spojují hlavně s turistikou, ale tento potenciál se nevyužívá dostatečně hlavně vinou slabší dopravní infrastruktury.

Unijní podpora se má postarat o opravy 101 kilometrů silnic, program také počítá s proškolením 4000 mladých lidí, kteří by se díky posílení jazykových schopností mohli lépe uplatnit na pracovním trhu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek