Osm zemí EU chce opatrný postup při regulaci internetu

24.06.2015
čtk

EU by měla regulovat internet jen tam, kde je jasný důkaz, že je to potřeba, uvedli podle Reuters lídři Česka, Británie, Irska, Švédska, Estonska, Polska, Finska a Nizozemska v dopise předsedovi Evropské Rady Donaldu Tuskovi. Ten bude předsedat nadcházejícímu summitu unie. Podle těchto zemí může přílišná regulace poškodit investice a podnikání v Evropě.

Výzva přišla v době, kdy se Brusel hodlá pečlivě prozkoumat chování velkých webů a případně jim zavést nová pravidla.

Evropská komise minulý měsíc představila strategii k zavedení jednotného evropského digitálního trhu. Návrhy směřují například k odbourání přeshraničních bariér u internetových nákupů a aktualizování autorských práv.

Plán počítá i s posouzením praktik společností jako Google, Amazon a Facebook, což by mohlo vést k regulaci jejich činnosti. Konečné slovo bude patřit členským státům.

Francie a Německo chtějí nejvíc regulovat

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil začátkem měsíce digitalizaci za jednu z klíčových priorit své komise, protože podle něj má mimořádný hospodářský potenciál a může zvýšit konkurenceschopnost Evropské unie.

Francie a Německo patří podle Reuters k zemím, které nejvíce požadují regulace s cílem umožnit evropských společnostem lépe konkurovat americkým velkým internetovým firmám. Americký prezident Barack Obama začátkem roku obvinil Evropu, že se dává na cestu protekcionismu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek