Chovanec jede na Radu řešit imigranty

20.07.2015
čtk

Ministři vnitra zemí EU budou řešit rozdělení 40.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní členské země unie. V minulých dnech o věci vyjednávali diplomaté, přes sliby některých států unie se ale konečných závazků dosáhnout nepodařilo.

Itálie a Řecko mají už měsíce velké problémy zvládat masivní migrační vlnu, kdy k břehům Evropy přijíždí desetitisíce lidí. Země EU na posledním summitu odmítly návrh komise na povinné rozdělování uprchlíků podle kvót, shodly se ale přerozdělit si stejný počet osob na dobrovolné bázi. Jasné ale zatím není jak.

A také země, které stejně jako ČR už nabídly konkrétní počty, žádají některé související záruky či kroky. Součástí diskuse by tak měla být dohoda o podílu států na výběru těch, koho země přijmou či intenzivní debata o zrychlení procedur návratů neúspěšných žadatelů o azyl.

Splněn už byl naopak druhý z úkolů summitu, totiž nalezení klíče pro to, aby do zemí EU mohlo v příštích dvou letech přijet celkem 20.000 lidí, kteří mají jasný nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v uprchlických táborech například v Jordánsku nebo v Libanonu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek