Chovanec chce kvůli migraci poslat policisty do Maďarska

28.07.2015
čtk

Ministr vnitra Milan Chovanec chce Rakousku pomoct proti přílivu migrantů nasazením českých policistů na hranicích Maďarska se Srbskem. Právě přes tyto státy míří do Rakouska nejvíce uprchlíků, kterých už jsou desetitisíce.

Podle Chovance mělo od srpna hlídat maďarsko-srbskou hranici dvacet českých policistů. „Maďarsko ale projekt stoplo. Na konci července o tom budou jednat policejní prezidenti zemí Evropské unie,“ řekl Chovanec v Mikulově po schůzce s rakouskou ministryní vnitra Johannou Miklovou-Leitnerovou. .

Ministr upozornil na to, že Rakousko má přeplněné migrační kapacity. „Nechceme se dostat do stejné situace, a proto potřebujeme zvýšit kapacity záchytných zařízení. Zvažujeme dalších tisíc míst, ale musíme také řešit to, jak uprchlíky vracet do jejich zemí.

Tento problém musí řešit jak Itálie nebo Řecko, kam mnoho uprchlíků v poslední době přišlo, tak Maďarsko, o kterém se vůbec nemluví,“ řekl Chovanec. Dodal, že do Maďarska každý den přijde kolem 1500 migrantů, ale vrátí se jich zpět do místa, odkud přišli, například jen deset až 30.

„Do Maďarska bychom poslali policisty, kteří by projevili zájem v pobídkovém řízení. Vybírali bychom je například podle jazykových znalostí ze všech regionů tak, abychom měli vše zkoordinované a nikde nenastal problém,“ doplnil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Chovanec bude také požadovat zvýšení rozpočtu ministerstva a policie o miliardy korun a také zvýšení stavu policistů o 4000.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek