Zaorálek poletí s podnikateli do Íránu

07.08.2015
čtk

S podnikatelskou misí 30 zástupců tuzemských podniků odletí do Íránu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Návštěva se proto uskuteční o dva týdny dříve než bylo plánováno, a to od 4. do 7. září. V tiskové zprávě to uvedla Hospodářská komora.

„V Íránu plánujeme uspořádat hned několik setkání s místními podnikateli. Zástupci českých firem z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury či například bankovnictví se na podnikatelských fórech setkají se zástupci íránského byznysu v Teheránu i Isfahánu,“ uvedl předseda zahraniční sekce komory Ilja Mazánek.

Írán nabízí silné obchodní příležitosti. V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) také zahájila projednávání nových obchodních případů do země, zatím ve fázi poradenství a předběžného posouzení. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případů je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu v následujících měsících.

Do roku 2010 české firmy s podporou EGAP vyvezly do Íránu technologické zařízení pro elektrárnu, linky pro výrobu dieselových čerpadel, parní turbogenerátory, cukrovar, cementárnu, čističku odpadních vod a další dodávky za celkem více než deset miliard korun.

Světové mocnosti uzavřely 14. července s Íránem dohodu, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Uzavřena byla po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a EU.

Český vývoz do Íránu dosáhl loni 564 milionů korun. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 163 milionů korun. Před deseti lety přitom byla roční hodnota vývozu čtyřnásobná. České firmy v posledních letech vyvážely do Íránu hlavně sklo, kuchyňské zboží či léky. Opačný směrem mířily vinné hrozny, ovoce, ořechy či koberce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek