Sobotka svolává summit V4 k imigraci

31.08.2015
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka svolal summit premiérů V4 k tématu imigrace a jejím dopadům na region. Česká republika nyní visegrádské skupině předsedá.

„Situace v Evropě je velmi vážná, potřebujeme rychlou a rozhodnou reakci na současnou migrační krizi, která v tuto chvíli Evropu nejvíce ohrožuje,“ uvedl český premiér. Podle Sobotky je k řešení nutná pevná a intenzivní spolupráce, protože migrační krize se týká našeho regionu stejně jako celé Evropy.

Slovenský premiér Robert Fico, který o schůzce mluvil jako první, by uvítal, aby čeští, slovenští, maďarští a polští politici opět společně odmítli přerozdělování uprchlíků na základě kvót v členských zemích EU.

„Náš postoj, pokud jde o povinné kvóty, zůstává neměnný. Nebudeme souhlasit s povinnými kvótami. Uvítal bych, pokud by to bylo společné stanovisko V4,“ řekl Fico. Kvóty podle něj podporují organizovaný zločin a nepomáhají vyřešit situaci s přílivem migrantů.

Přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska odmítli již v červnu na společné schůzce v Bratislavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek