Sobotka zahajuje návštěvu Srbska

01.09.2015
čtk

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý zahájí dvoudenní návštěvu Srbska. Se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem bude jednat o obchodních příležitostech pro české firmy na sedmimilionovém srbském trhu, o přistoupení Srbska do Evropské unie a o proudu uprchlíků směřujících přes západní Balkán dále do Evropy.

Jedním z cílů návštěvy bude podle úřadu vlády snaha podpořit ekonomické projekty českých podnikatelů v této západobalkánské zemi, a potvrdit tak velký zájem Česka o další rozvoj obchodu.

Premiéra provází ministr vnitra Milan Chovanec, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a skupina dvou desítek českých podnikatelů.

„Náš vývoz se za posledních pět let více než zdvojnásobil a vloni představoval 398 milionů euro,“ uvedl před cestou ministr Mládek a dodal, že existují další příležitosti pro české podniky na srbském trhu.

Za dobrý příklad spolupráce Mládek označil výstavbu nového bělehradského nádraží Prokop s účastí českých firem. Mohlo by také dojít k posunu v jednáních, která vede Česká exportní banka o financování modernizace železniční tratě Niš – Dimitrovgrad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek