Kvóty na imigranty EU schválila, ČR přehlasována

22.09.2015
čtk

Ministři vnitra států EU většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků mezi unijními zeměmi. Ministr vnitra ČR Milan Chovanec na twitteru oznámil, že proti bylo Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

„Velmi brzy zjistíme, že císař je nahý. Dnes prohrál zdravý rozum!“ komentoval dnešní hlasování unijních ministrů na twitteru Chovanec.

Polsko změnilo názor

S ostatními členy takzvané visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) tedy nakonec proti návrhu na rozdělení uprchlíků nehlasovalo Polsko. Varšava přitom v minulých dnech sdílela názor ostatních visegrádských zemí, že povinné kvóty nejsou řešením nynější migrační krize.

Podoba kvót nejasná, možný je ale kompromis

Poté, co Budapešť oznámila, že s migranty nyní nemá problém, podle diplomatických zdrojů lucemburské předsednictví EU přišlo s kompromisní variantou předpokládající rozdělení 66.000 uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii; dalších 54.000 míst rezervovaných původně pro osoby z Maďarska mělo být jakousi rezervou pro další rok. Přesná podoba schválených kvót zatím není známá.

Původní návrh Evropské komise počítal s přerozdělením 120.000 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců ze tří migrací nejvíce postižených zemí EU, tedy z Řecka, Itálie a Maďarska.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek