Půjde Česko s EU do sporu o kvóty?

23.09.2015
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka nechce eskalovat situaci v Evropské unii soudními spory o kvóty na přerozdělování uprchlíků, uvedla po poradě sociálnědemokratických ministrů ministryně školství Kateřina Valachová. Proti soudní dohře úterního rozhodnutí ministrů vnitra o kvótách je podle ní většina sociálnědemokratických ministrů.

Soud nechce ani vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. O možné soudní dohře rozhodnutí dříve uvažoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Sobotka: je to špatné rozhodnutí

Ministři vnitra států Evropské unie v úterý v Bruselu většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

„Trvalý evropský mechanismus přerozdělování schválen nebyl, ale princip dobrovolnosti při rozdělení 120 tisíc uprchlíků jsme dnes bohužel neprosadili. V tomto případě se půjde cestou kvót,“ uvedl v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj jde o špatné rozhodnutí a Česká republika učinila vše, aby mu zabránila.

„Kvóty nebudou fungovat a nijak nás neposouvají při řešení skutečných příčin migrační krize. Je to jen šidítko pro veřejnost v zemích, které jsou cílem současného migračního proudu,“ dodal v reakci na hlasování ministrů vnitra EU.

Babiš: uprchlíci k nám nechtějí

„Bránit se soudně není rozumné, protože nám to EU vrátí i s úroky. Dostáváme z EU desítky miliard Kč ročně, měli bychom na dnešním summitu dát jasný návrh, jak krizi vyřešit systémově,“ napsal ČTK Babiš. Soudní dohru úterního rozhodnutí si vůbec nedokáže představit Dienstbier, podle něhož by Česko mělo nabídnou konkrétní řešení, a nesouhlasí s ní ani Stropnický. Oba to řekli novinářům při příchodu na vládu.

„Podle mého názoru k naplnění kvót u nás nedojde, protože k nám uprchlíci nechtějí. Jejich počet na území ČR neustále klesá. EU sama neví, jak ten mechanizmus v praxi bude fungovat,“ řekl také Babiš. „Je to špatné rozhodnutí, které neřeší podstatu problému,“ doplnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek