Jourová jedná s firmami o omezení nenávisti na internetu

02.10.2015
čtk

Způsoby, jak omezit šíření nenávistných výlevů na internetu a zároveň respektovat svobodu projevu, bude v pátek hledat eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová na setkání s členy vedení některých velkých internetových firem. V první řadě je podle české zástupkyně v Evropské komisi třeba definovat, které projevy skutečně mají potenciál nenávist vyvolávat.

„Je to první jednání. Chci testovat, jestli budou ochotni na tomhle spolupracovat,“ řekla Jourová ČTK a Českému rozhlasu. Další schůzku se zástupci společností Facebook, Google, Twitter či Microsoft plánuje na listopad.

Podle Jourové bude možné firmám například nabídnout vznik „platformy“ pro lepší rozhodování, která vyjádření a výroky už mohou skutečně nenávist vyvolávat. Komisařka přitom připomíná existující rozsudky v různých členských zemích EU a také, že stejný výrok může být v různých státech vnímán s různou mírou kritičnosti.

„My si musíme definovat, kam až můžeme jít. A znovu říkám, musíme chránit základní hodnotu, tedy svobodu vyjadřování,“ upozornila Jourová.

Eurokomisařka věc oznámila v den, kdy do Bruselu svolala společně s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem kulatý stůl, který se má zabývat snahou omezovat v Evropě sílící nenávist vůči Židům i muslimům. Komise v této souvislosti nabídla data průzkumu Eurobarometr, podle nich nyní polovina Evropanů vnímá diskriminaci na základě náboženského vyznání jako široce rozšířenou. Třetina míní, že vyjádření víry může osobu znevýhodnit při hledání práce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek