Jaký je mandát premiéra pro Evropskou radu?

14.10.2015
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka před odletem do Bruselu seznámil poslance Výboru pro evropské záležitosti s mandátem, se kterým odjíždí vyjednávat. Summit lídrů EU začíná tento čtvrtek. Mandát pro premiéra schválil kabinet na svém pondělním jednání.

Summitu bude dominovat migrační krize. Sobotka i další premiéři budou hodnotit dosavadní naplňování cílů stanoovených na mimořádném summitu v září.

Česká vláda je přesvědčena, že v dalším řešení migrační krize v Evropě je nutné, aby státy EU postupovaly na základě konsenzu a společně. Jako prioritní vidí především důslednou ochranu vnějších schengenských hranic a efektivní návratovou politiku. ČR zároveň odmítá nefunkční řešení v podobě trvalého relokačního mechanismu.

Česká republika vidí v blízké budoucnosti dvě geografické priority – západní Balkán a region Blízkého východu a severní Afriky. Přístup EU k nim musí být vyvážený. Zásadní roli při řešení migrační krize pak vidí v roli Turecka.

Mimo migrace se Evropská rada bude zabývat i aktuální situací v Sýrii. Okrajově se Evropská rada dotkne i prohlubování Hospodářské a měnové unie a vztahu Velké Británie a EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek