STEM: Většina Čechů není pro federalizaci EU

04.11.2015
Euroskop, čtk

Většina české veřejnosti nepodporuje proměnu Evropské unie ve federální instituci. Pro postupnou změnu ve stát s federalistickým uspořádáním členských zemí je pětina obyvatel České republiky. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM. Z dlouhodobého hlediska Češi nikdy nepatřili mezi velké zastánce federalizace unie.

„Nejvyšší podíl byl naměřen krátce po vstupu České republiky do EU,“ uvádí STEM. Pro federální uspořádání bylo tehdy, v roce 2005, 36 procent lidí. Dále již míra podpory federalismu v EU mezi českými občany klesala.

„Vzhledem ke klesající míře spokojenosti českých občanů s naším členstvím v Evropské unii je pochopitelné, že lidé nejsou vstřícní dalšímu upevňování vazeb mezi členskými státy unie,“ míní autoři průzkumu.

Evropský národ nevznikne

Podíl zastánců federalismu EU je vyšší, ale nikoliv většinový, mezi lidmi, kteří jsou se členstvím v unii spokojeni. Mírně vyšší podíl lidí podporující federalizaci je i mezi občany mladšími 30 let, vysokoškoláky a stoupenci ODS.

Podle průzkumu rovněž čtyři pětiny Čechů nečekají, že by v budoucnu vznikl evropský národ. Krátce po vstupu do EU přitom jeho vznik předpokládala téměř třetina českých občanů.

Průzkumu se od 18. do 28. září zúčastnilo 925 respondentů starších 18 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek