Sobotka jednal v Mnichově o migraci

05.11.2015
Euroskop, čtk

Další rozvoj česko-německých vztahů, ale i aktuální otázky spojené s řešením migrační krize byly tématy jednání premiéra Bohuslava Sobotky s předsedou bavorské vlády Horstem Seehoferem.

Sobotka se Seehoferem jednal především o dalším prohlubování vzájemné česko-bavorské spolupráce, k němuž by měla přispět mimo jiné modernizace železnice mezi Prahou a Mnichovem. Intenzivněji by chtělo Česko s největší německou spolkovou zemí spolupracovat také v oblasti digitálního průmyslu či na poli vědy a vysokoškolského vzdělávání.

„Z Bavorska přišla asi třetina všech německých zahraničních investic v ČR. Bavorsko patří k nejinovativnějším evropským regionům, má velice rozvinutou výzkumnou infrastrukturu a propracovaný systém podpory uvádění inovativních nápadů do praxe,“ zdůvodnil Sobotka český zájem o spolupráci s Mnichovem.

Předseda české vlády se svým bavorským protějškem jednali mimo jiné i o chystané společné zemské výstavě věnované českému králi a římskému císaři Karlu IV., od jehož narození příští rok uplyne 700 let. Vernisáž výstavy se uskuteční 14. května 2016 v Praze ve Valdštejnské jízdárně, pak se přesune do Norimberku. Připomene mimo jiné historické sousedské vazby Čech a Bavorska.

Jarní návštěva v Bavorsku

Premiéři si rovněž potvrdili konání dvoudenní návštěvy Sobotky v Bavorsku na jaře příštího roku. Letos v červnu musel český premiér na žádost Němců, kteří řešili pomoc zadluženému Řecku, svou cestu do Mnichova odvolat.

Na okraj jednání hovořil Sobotka se Seehoferem rovněž o aktuální migrační krizi. Na jejím řešení chce Česko s Německem spolupracovat. Problémy spojené s příchodem statisíců migrantů do Evropy by podle politiků neměly narušit 25 let budované dobré sousedské vztahy obou zemí.

Na závěr jednání Sobotka se Seehoferem navštívili utkání fotbalových klubů Bayern Mnichov a Arsenal FC.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek