Mogherini odložila návštěvu Prahy

19.11.2015
Euroskop, čtk

Místopředsedkyně Evropské komise (EK) Federica Mogheriniová, která je zároveň vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, odložila plánovanou čtvrteční návštěvu České republiky. Požádal ji o to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kvůli svému zranění nohy. Obě strany nyní budou hledat vhodný náhradní termín. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Mogheriniová se v Praze měla vedle Zaorálka setkat s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou nebo ministrem obrany Martinem Stropnickým. Mezi tématy rozhovorů měly být mimo jiné terorismus a migrace.

S ministry Zaorálkem a Stropnickým měla Mogheriniová jednat i o projektu Východní partnerství. Tato iniciativa byla spuštěna v roce 2009 v Praze a jejím cílem je spolupráce EU s šesti postsovětskými zeměmi (Ázerbájdžánem, Běloruskem, Ukrajinou, Moldavskem, Arménií a Gruzií) v řadě oblastí, včetně ekonomiky i občanské společnosti.

Bývalá italská ministryně zahraničí Mogheriniová, která stojí v čele evropské diplomacie od loňského listopadu, měla v Praze také probírat novou evropskou bezpečnostní strategii. O ní měla diskutovat nejen s ústavními činiteli, ale spolu se Zaorálkem i na odpolední veřejné debatě na téma Budoucnost Evropy, kterou spolupořádá Univerzita Karlova. Poslední evropská bezpečnostní strategie je totiž z roku 2003 a tu novou má Mogheriniová představit příští rok v červnu na summitu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek