Sobotka se účastní summitu evropských zemí s Čínou

24.11.2015
Euroskop, čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka ukončí svou návštěvu čínské hospodářské metropole Šanghaje a přesune se do nedalekého města Su-čou, kde se odpoledne koná summit takzvané platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy.

Aktivní účast v platformě 16+1 je i součástí českého zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka (One Belt, One Road). Cílem projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou. Součástí setkání bude také pracovní večeře, konání ekonomického fóra a další doprovodné akce.

„Jsem rád, že tento formát tady funguje a umožňuje i zemím, jako je Česká republika, aby zvýraznily spolupráci s Čínou,“ uvedl k setkání český premiér. „Pokud ta jednání přispějí k tomu, abychom o něco snížili náskok Británie, Německa a Francie ve vztazích s Čínou, tak to bude nepochybně pozitivní krok,“ dodal s tím, že Česká republika byla v minulosti v rámci uskupení 16+1 méně aktivní, v posledních dvou letech to ale dohnala.

Premiéři evropských zemí budou poté ve čtvrtek přijati čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, premiér Sobotka s ním následně bude mít i samostatné setkání. Český premiér dorazil do Číny na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga. S ním bude jednat v pátek, tedy v poslední den návštěvy

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek