Nejvlivnější česká úřednice v Bruselu- Edita Hrdá

21.12.2015
čtk

Edita Hrdá, dosavadní česká velvyslankyně u OSN, nastupuje do diplomatické služby Evropské unie (EEAS), kde bude vrchní ředitelkou pro Ameriku, její jmenování dnes společně se jmény čtyř svých dalších nových vrcholných představitelů oznámila tisková služba EEAS.

Premiér Bohuslav Sobotka dnešní oznámení označil za pozitivní signál, že se Češi a Češky začnou prosazovat ve vyšších funkcích v EU. „Vláda na tom bude intenzivně diplomaticky pracovat,“ slíbil český premiér. Nástup Hrdé do EEAS je podle něj úspěchem pro českou diplomacii i Českou republiku jako takovou.

Podobně se ve stručné reakci pro ČTK vyjádřila sama diplomatka. „Bude mi osobně velkou ctí pracovat v evropské diplomatické službě. Považuji to i za velký úspěch celé české diplomacie i za ocenění naší práce,“ uvedla Edita Hrdá pro ČTK. Předpokládá, že na nové místo nastoupí po vyřízení formalit v řádu několika týdnů.

Hrdá- kariéra v OSN i na Ministerstvu zahraničí ČR

Mluvčí unijní diplomacie Maja Kocijančičová připomněla, že česká diplomatka má za sebou velvyslaneckou zkušenost z amerických i karibských zemí a byla též vrchní ředitelkou na českém ministerstvu zahraničí.

Než se Hrdá v roce 2011 stala velvyslankyní u OSN, zastupovala Česko v Argentině a Paraguayi. Na ministerstvu zahraničí vedla odbor amerických států.

O chystaném nástupu české diplomatky na významný post v rámci EEAS informovala ČTK v polovině listopadu. Tehdy Hrdá nechtěla možnost svého „přestupu“ komentovat.

Evropská diplomatická služba vypsala mimo jiné řízení na obsazení funkcí vrchních ředitelů pro vícestranné vztahy, Afriku, Asii a Ameriku na konci srpna. Podle grafu své organizační struktury má EEAS sedm vrchních ředitelů.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek