V Hradci Králové otevřeli Evropský dům

12.04.2016
Euroskop, čtk

Žadatelé o různé typy evropských dotací najdou všechny informace v nově otevřeném Evropském domě v Hradci Králové. Královéhradecký kraj za opravy budovy zaplatil zhruba 20 milionů korun. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pondělí novinářům řekla, že královéhradecký Evropský dům je prvním podobným zařízením v České republice.

Evropský dům vznikl rekonstrukcí takzvaného Nového Hlucháku na Pospíšilově třídě. Sídlí v něm Centrum pro regionální rozvoj České republiky, Regionální rada soudržnosti Severovýchod a Centrum evropského projektování. „Získání dotace je mnohdy administrativně náročnější krok, proto jsme chtěli vybudovat jedno místo, kdy by mohlo žadateli pomoci hned více subjektů, a žádost o dotaci tak usnadnit,“ uvedl hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.

Krajský radní Josef Dvořák dnes novinářům řekl, že kraj v objektu opravil například podhledy, rozvody a provedl změny dispozic. „Čeká nás ještě třetí etapa, která se projektuje, celá budova dostane novou fasádu a zateplení. Současně z výměníku vznikne stravovací zařízení, které bude sloužit také školákům z okolních středních škol,“ řekl Dvořák. Podle něj jsou náklady spočítány na 28 milionů korun, opravy by mohly být dokončeny v roce 2017 či 2018.

Vznik Evropských domů v krajích původně prosazovalo ministerstvo pro místní rozvoj, v některých krajích však záměr nezískal dostatečnou podporu. „V tuto chvíli otevře Evropské domy pouze pět krajů, které si je zaplatily z vlastního rozpočtu,“ řekla Šlechtová, která považuje Evropské domy za velkým přínos pro žadatele o dotace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek