Mládek: Status tržní ekonomiky pro Čínu by ohrozil až 5000 míst

16.05.2016
Euroskop, čtk

Změna statusu Číny na tržní ekonomiku by znamenala ohrožení 4000 až 5000 pracovních míst v českém ocelářství a keramickém průmyslu. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to včera řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek .

Odhady na úrovni EU jsou podle poslance Evropského parlamentu Luďka Niedermayera (za TOP 09/STAN) různé, mluví se o řádu nízkých statisíců ohrožených pracovních míst.

Odboráři jsou podle Mládka jednoznačně proti přiznání statusu Číně, mezi zaměstnavateli jsou smíšené názory. Někteří jsou silně proti, jiným by změna nevadila, dodal.

Více na Euroskopu – Europoslanci nechtějí status tržní ekonomiky pro Čínu

Evropská unie se stejně jako další členové WTO musí rozhodnout, zda Číně do letošního 11. prosince status tržní ekonomiky udělí. Pokud by tak učinila, čínské zboží by se jednodušeji dostávalo na evropský trh. Čína se stala členem WTO v prosinci 2001. Při svém vstupu přijala na 15 let status netržní ekonomiky. Tento termín ale v prosinci vyprší.

Varianty na úrovni EU jsou nyní podle Mládka tři. Čína status dostane, pokud Evropská komise neudělá nic. Další je ta, že jí nebude přiznán, což vyžaduje aktivní kroky. Tím bude zachována antidumpingová ochrana, například na dovoz ocelářských výrobků. Poslední možností je kompromis, spočívající v zachování antidumpingových opatření, ale neschvalování nových, což by prodloužilo ochranu o tři až pět let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek