Pavel Svoboda je mezi 40 nejvlivnějšími europoslanci

19.05.2016
Úřad vlády

Prestižní bruselský zpravodajský server Politico, znalý vnitřních poměrů v institucích EU, sestavil žebříček 40 nejvlivnějších poslanců Evropského parlamentu (EP), na který zařadil i českého poslance Pavla Svobodu (EPP, KDU-ČSL). Řadě poslanců se totiž podařilo získat si v Evropě značný politický vliv, a to i přesto, že Evropský parlament není veřejností vnímán jako skutečné centrum politického rozhodování EU.

K sestavení žebříčku nepoužil server Politico žádnou specifickou metodiku, neopíral se ani o národnostní a jiná kritéria (např. věk). Redaktoři si všímali především toho, jaký mají poslanci vliv na nastolování agendy, do jaké míry dokáží určovat trendy nejen v rámci legislativního procesu, ale i v širší politické debatě, a také toho, kteří z nich nějakým způsobem vynikají nad svými kolegy.

Čtyřicítku nejvlivnějších poslanců pak server Politico rozdělil do několika kategorií, které odráží mimo jiné nejrůznější mocenská či ideová napětí uvnitř Evropského parlamentu. Pavel Svoboda se jako předseda Výboru pro právní záležitosti (JURI) dostal do skupiny (server Politico používá termín kmen) nazvané „velká zvířata“ (v originále Big Beasts) sdružující právě předsedy parlamentních výborů.

V žebříčku jasně dominují poslanci ze západoevropských členských států, o to větším úspěchem je zařazení Pavla Svobody. Pouze sedm z celkových čtyřiceti nejvlivnějších poslanců Evropského parlamentu totiž pochází ze střední a východní Evropy. Vedle Pavla Svobody je to například bývalý předseda EP Jerzy Buzek nebo estonská poslankyně Kaja Kallas, která se intenzivně zabývá tématem jednotného digitálního trhu.

Seznam 40 nejvlivnějších europoslanců na serveru Politico.eu

Autor: Alžběta Kuchařová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek